Blogs Wil'm

19. De magische deur

Willem

maart 29th, 2015

No comments

De magische deur.

Daar sta je dan, ’s morgens even voor tien uur, het is weer tijd om de winkel open te doen. Gelukkig heeft mijn winkeltje een magische deur, echt het is zo bizar. Je draait de sleutel in het slot, soms, half slaapdronken met een motoriek van een verroeste gevangenis deur, want dat is vaak de deplorabele staat waarin ik verkeer in de ochtend, en BAM, uit het niets krijg ik me toch een stoot energie binnen.
Mijn hangende mondhoekjes trekken ineens omhoog, mijn doffe ogen gaan glinsteren en de borst springt vooruit. Goeiemorgen!
Meteen ben ik helemaal in mijn element, het is alsof mijn plaatjes ’s nachts op zijn gebleven om er weer zeker van te zijn dat ze ook vandaag weer door de vingers van al die liefhebbers mogen glijden.
Lampjes aan, pin aanmelden en een plaatje draaien, de winkel komt tot leven.
Als de spullen buiten zijn gezet krijgen ze allemaal even liefkozend aandacht, ze worden weer netjes recht gezet in strakke rijen, klaar om de klanten te verleiden met hun prachtige hoezen en betoverende melodieën. Na een paar minuten staan ze allemaal weer fier overeind, paraat voor wat gaat komen.
Dampende gitaren komen tot leven zo vanuit de platenspeler, de dag is weer begonnen. De meiden van de kledingzaak schuin tegenover me moeten vaak lachen als ze me weer zien dansen door de winkel, maar soms dansen ze ook zelf mee als ze binnen komen, het hoort er allemaal bij.
Het is een winkeltje als geen andere, niet de mooiste, niet de grootste, de beste of de compleetste, nee joh, dat is ook allemaal maar zo’n geroep, nee het is puur, het leeft. Niet alleen de deur heeft magie maar, uhm gewoon alles! Wat ik ook pak om te draaien, het raakt je, vervoert je, het geeft je zoveel vrijheid en ook vaak de kans om weg te dromen. Vervlogen tijden dansen speels om me heen en herinneringen komen boven drijven en zo kom je steeds weer tijd te kort om ze allemaal recht aan te doen.
Iedere dag weer realiseer ik mezelf weer wat voor een voorrecht het is om ze allemaal te beluisteren en als de
mensen binnenschuiven, gepassioneerde klanten welke doceren in hun stroming, ukkies die over enthousiast zo naar de kinder dvd’s lopen, verlegen alternatievelingen, schalks struinend naar die nene , nog missende plaat, puristen die wegkijken als ze een cd zien of gewone liefhebbers die hun muzieksmaak uitdiepen of aan het ontdekken zijn.
Allemaal komen ze door die magische deur, die deur die iets met je doet, die deur die soms voor je wordt open gemaakt.
Allemaal krijgen ze wat toverstof over zich uitgestrooid bij binnenkomst, en ’s avonds, als de lichten van mijn winkeltje weer doven en de overgebleven exemplaren klaar zijn om te worden her gegroepeerd, klaar voor de volgende dag , sluit zich als laatste die magische deur, die deur die je met wat fantasie en inleving als portaal kunt zien van alle parels welke zich graag laten ontluiken voor hun nieuwe eigenaar.
Muziek is een passie, subjectief en altijd goed voor een hoop discussie, dus wandel eens binnen en laat je betoveren….

Comments are closed.