Blogs Wil'm

Blog 33: waarom (avonturen in mijn platenwinkeltje

Willem

april 7th, 2017

No comments

De eeuwige discussie, ik zal mijn vingers er zeker niet aan branden, wat is beter, wat is mooier, wat is beter, wat is het beste, ik denk dan altijd… perceptie.

Vinyl of cd, downloads of streamingdiensten, uiteindelijk gaat het toch om jouw beleving. Maar ik spreek me wel uit, mijn voorkeur is vinyl, en ik zal proberen uit te leggen waarom..

Het is gevoel, emotie, beleving, nostalgie, melancholie, het maken van nieuwe herinneringen maar vooral het blijven voeden van die foto momenten in mijn geheugen.

Want iedere speciale plaat is vaak gelieerd aan momentopnames die zo in leven worden gehouden, zoals ik al vaker beschreef, vooral uit je jeugd maar zeker ook daarna.

Staat er ergens een radio aan en hoor ik een mooi nummer dan hoor ik het wel maar doet het me verder niet zo veel, ook al is het één van mijn favorieten, op dat moment gaat het grotendeels langs me heen, het is niet hetzelfde. Het is niet mijn kraakje, mijn tikje, geen momentum, op dat moment is het alleen maar prettige achtergrond.

Een plaat dan… Het begint al met het struinen door je collectie, al die prachtige covers, vaak complete kunstwerken gevormd in ‘gatefold’ zodat je hem uit kunt klappen, daar kan toch geen playmate tegen op, prachtig.

Na het maken van je keuze haal je het zwarte goud voorzichtig uit haar binnenhoes zonder er een vingeraanraking. Een snelle inspectie en dan leg je haar zachtjes op de draaitafel.

Indien nodig nog even de platenborstel eroverheen voor het laatste stof de verwijderen en starten maar.

Lift omhoog, secuur tot boven de plaat, de naald gaat omlaag en subtiel kust ze haar bestemming, het is bijna porno.

Bij de eerste tonen komt je omgeving tot leven, een glimlach kun je onderdrukken, een rillinkje hier en daar al helemaal niet.

Voor ongeveer twintig minuten is de wereld van jou, krijgen de instrumenten ruimte om te excelleren, en zing je vaak, al dan niet fonetisch ongemerkt mee.

De beleving, de niet te kloppen beleving, het ondergaan van het hele album, niks geen nummers overslaan, soms een kraakje hier, een tikje daar, het leeft.

Het is mede daardoor dat het internet de fysieke winkel ook nooit geheel kan vervangen, ja je vindt altijd wat je zoekt, maar de echte parels, de dingen die je niet zocht maar wel vond, de tips die je kreeg in de platenzaken, die maken jouw platencollectie zo bijzonder, voor mij en voor velen is het mijn identiteit en uit eindelijk mijn nalatenschap, onvervangbaar, ook qua gevoel.

Dat doet vinyl met mij, geen streamingsdienst of download zal dit ooit ook maar enigszins kunnen benaderen, muziek is veel meer dan alleen de liedjes, het totaalplaatje zoals je het ondergaat, maakt je compleet, mij in ieder geval wel.

Comments are closed.